Ingrid Timmermans

Ingrid Timmermans

Mijn wens is dat wij mensen de hond steeds beter gaan begrijpen, zodat de relatie met je hond kan verdiepen. Dat je ontdekt dat het niet om het zichtbare gedrag gaat, maar vooral om de emotie erachter. Als je de belevingswereld van de hond leert begrijpen, gebeuren er hele bijzondere dingen. Het doel is een relatie op basis van veiligheid, vertrouwen en verbinding.

Ik heb de opleiding Kynologisch gedragstherapeut bij Martin Gaus hondenschool Lelystad gevolgd. Daarnaast heb ik een opleiding Integrated Persoonlijk Coach gevolgd, om mezelf nog meer te bekwamen op het gebied van begeleiding en ondersteuning.

Na zelf een hond te hebben gehad die zwaar getraumatiseerd was wegens een heftige aanval van een andere hond op de leeftijd van 7 maanden, ben ik me gaan specialiseren in angst, emoties en daaruit voortvloeiend gedrag. Toen ik er 2 jaar later een berghond bij kreeg die nog zeer dicht bij de natuur stond en ik zelf in een stressvolle periode zat, ging ik ervaren hoe enorm veel invloed wij zelf als baas hebben op het gedrag en welzijn van de hond.

Ik bemerkte hoe groot de impact van angst en stress op honden is. En dat we ons vaak nog te weinig bewust zijn van de subtiele signalen die de hond hierin laat zien, de gemoedstoestand waarin hij zich bevindt. En hoe belangrijk een gevoel van veiligheid voor je hond is.

Adoptiehond uit het buitenland

Ik had in die tijd nog een leuke en fijne baan in loondienst, de stap naar ondernemerschap werd nog niet gemaakt. Ik hielp al wel baasjes, maar allemaal vrijwillig. Totdat van alle kanten begon te kriebelen dat ik honden en de eigenaren nog meer wilde helpen, omdat wat ik toepaste met mijn techniek bij iedere hond en eigenaar feilloos werkte en blijvend resultaat liet zien. Zeker na de komst van drie adoptiehonden uit het buitenland. Honden die ieder een andere vorm van angst hadden en waarbij twee een trauma hadden opgelopen. Ze reageerden ieder voor zich vanuit nature op deze techniek, pakten het direct op, ik zag dingen veranderen, anders worden. Afhankelijk van het karakter, de hoeveelheid stress in het lijf en in het bolletje en het trauma zag ik na enkele weken al volledig andere honden, die in de loop der maanden meer en meer evenwichtige en ontspannen honden zijn geworden die vanuit vertrouwen en een gevoel van veiligheid reageren op situaties.

Angst bij honden

Deze adoptiehonden uit het buitenland zijn vaak honden die heel dankbaar zijn om een liefdevol huis te krijgen, maar soms ook een rugzakje uit het verleden bij zich kunnen dragen. En ook al leven honden in het hier en nu, een eerder opgelopen trauma kan bij deze honden omhoog komen in situaties die wij niet kunnen voorzien. Angst is namelijk een emotie waarin jouw hond reflexmatig reageert. Vaak is het voor ons onbegrijpelijk wat er gebeurt. Dit zijn honden die in de vluchtmodus kunnen schieten op momenten dat we onvoorbereid zijn. Of eventueel een uitval kunnen laten zien. Voor ons is onbekend welke socialisatie ze hebben gehad. Zijn ze door de moeder opgevoed? Hebben ze in groepsverband geleefd of alleen? Is er angst voor mannen, of kinderen, harde geluiden? Het is moeilijk ons voor te stellen waar deze honden angst voor hebben en hoeveel stress deze honden kunnen hebben na de herplaatsing. En wat deze stress met ze doet.

Gedrag & emotie

Ik heb al veel hondeneigenaren met een herplaatste hond (veelal adoptiehonden uit het buitenland) kunnen helpen. Ik heb zoals geschreven nu drie buitenlandse honden. Als je de verschillen tussen de honden ziet, waar de één angstig voor is en de ander juist niet, dan is het begrijpelijk dat we allemaal uitdagingen tegen kunnen komen waar we soms moeilijk hulp en begrip voor kunnen vinden. Ik heb zelf ervaren geen begrip en hulp te kunnen vinden voor mijn beschadigde honden en mezelf. De invloed van stress, angst en onzekerheid werd genegeerd. Daarom begrijp ik maar al te goed hoe machteloos en gefrustreerd je je kunt voelen tijdens het begeleiden van je hond. Ik zet me nu als ervaringsdeskundige en kennisdeskundige in op het gebied van hondengedrag, emoties bij zowel hond als baas en het gevoel van onmacht en frustratie dat bij de hondeneigenaar aanwezig kan zijn. Ik doe dit met behulp van de zes basisprincipes van Bewust Leiderschap. Lees hier meer.

Rakker

Ras: Kruising windhond/pointer

Karakter: Hulpvaardig

Geboren: Griekenland

In vijf woorden: Jager, lief, gentleman, knuffelbeer, wijze man

Geslacht: Mannetje

Lees meer over Rakker

Loeki

Ras: Kruising terrier/chihuahua

Karakter: Eigenwijs

Geboren: Roemenië

In vijf woorden: Lenig, slim, razendsnel, gevoelig, alert

Geslacht: Vrouwtje

Lees meer over Loeki

JB

Ras: Kruising herder/vlinderhondje

Karakter: Temperamentvol

Geboren: Macedonië

In vijf woorden: Eigenwijs, beetje lomp, snel van slag, spraakzaam, knuffelig

Geslacht: Mannetje

Lees meer over JB