Je hond begrijpen

Een hond spreekt onze taal niet, een hond communiceert grotendeels via geurentaal en lichaamstaal. Voor de hond is het vaak volkomen onduidelijk wat wij als ‘gewenst gedrag’ van hem willen zien. Zodra je begeleid gaat worden door mij, ga je onder andere de intenties van je hond leren begrijpen en je gaat het gedrag begrijpen wat jouw hond in zijn eigen taal laat zien. Je leert begrijpen wat de hond je probeert duidelijk te maken en ook leer je antwoorden te geven die voor jouw hond duidelijk zijn.

Ik begeleid hondeneigenaren die hun hond beter willen leren begrijpen en willen leren hoe ze zelf hun hond in elke situatie goed kunnen begeleiden. Ik ga daarbij uit van de hond én de eigenaar, ieder met een eigen persoonlijkheid, incasseringsvermogen, manier van reageren en emotionele beleving.

Je krijgt inzicht in het gedrag van de hond en je gaat ervaren hoe je de hond begeleiding kunt geven die jouw hond nodig heeft om rust en veiligheid te ervaren. Op het moment dat jij als begeleider begrijpt waarom jouw hond zo doet en dit beter kunt begeleiden, ontstaat er een samenwerking tussen jullie beide vanuit begrip en vertrouwen. De vertrouwensrelatie versterkt. De hond zal meer rust, duidelijkheid en veiligheid ervaren. Wederzijds welzijn staat hierbij bovenaan.

Geen standaard training

Elke hond heeft een eigen karakter, manier waarop hij/zij met situaties omgaat. De ene hond kan makkelijker met stress omgaan dan een andere hond. Hier kijkt Ingrid naar, speelt ze op in, is begrip voor en geeft ze advies in. Er is geen standaard training voor honden, omdat elke hond anders reageert, een eigen persoonlijkheid heeft, misschien een trauma heeft opgelopen, als zwerfhond heeft geleefd (eigen baas was) of een andere reden. Wel is er een basisopvoeding voor honden, een stabiele, duidelijke en rustige manier van omgaan met je hond, waarin de basis wordt gelegd en van waaruit jullie specifiek gaan kijken wat jouw hond en jij nodig hebben om rust en veiligheid te ervaren, in elke situatie.

Veilige haven

Elke situatie is anders en elke combinatie hond – eigenaar is uniek, de begeleiding is daarop afgestemd, gericht op jou en je hond en de omstandigheden. Het is altijd maatwerk en zodoende zeer resultaatgericht. Het gaat om het geheel, jullie beide persoonlijkheden en mogelijkheden, zowel fysiek, mentaal als psychisch, om het maximale uit de samenwerking en relatie te krijgen.

Ik werk vanuit rust en respect, dit houdt in dat ik jouw grenzen én die van de hond respecteer. Ik werk samen met de hond en er is kalmte en duidelijkheid in hetgeen ik doe, met zo min mogelijk woorden. Ik ga jou als eigenaar begeleiden, in elke situatie die belangrijk is, om zo direct in de praktijk te ervaren wat er gebeurt en hoe jouw hond er op reageert. Je gaat leren mee te werken met de instincten van de hond en antwoord te geven in voor de hond begrijpelijke taal. En je weet na de begeleiding zelf hoe en wanneer je jouw hond op z’n gemak kunt stellen en welke verantwoordelijkheid je hem kunt geven zonder dat hij onrustig, onzeker of onbetrouwbaar wordt. Ik maak hierbij gebruik van de basisprincipes van Bewust Leiderschap, klik hier voor meer informatie.

Resultaat is een geweldige band met je hond en een hond die zonder dwang goed naar je luistert, omdat jij zijn veilige haven bent en hij je vertrouwt!

Door het beter gaan begrijpen van je hond (waarom doet hij dit?) kan je enorme resultaten behalen. Dit geldt zowel bij reeds bestaande uitdagingen als bij het kunnen voorkomen van uitdagingen!
Het is een krachtig leerproces voor jou én voor jouw hond!

Wil je weten wat een begeleidingstraject voor jou in kan houden?

Lees er hier alles over!