Pia van Spijk & Hummer

Pia van Spijk & Hummer

Ik heb een beagle “Hummer” van nu 2 jaar. Op 1 oktober afgelopen jaar benaderde ik Ingrid voor een aantal problemen betreffende Hummer. Hij was tijdens het wandelen erg gespannen en blafte en trok constant aan de lijn. Als we een auto, fietser of wandelaars tegen kwamen, dan ging hij liggen en vervolgens als ze langs kwamen begon hij te trekken naar diegene toe en blafte. Ook als die gene al weer lang uit het zicht was, was het nog steeds blaffen en trekken en was hij ook erg in zichzelf gekeerd en gefrustreerd. Je kreeg geen contact met hem.

Ook in huis vertoonde hij wat problemen. In de avond was hij erg onbetrouwbaar en kon nog wel eens happen naar de kinderen of man. Dit was erger geworden toen hij in de vakantie naar de beagle opvang was geweest. Hij was daarna erg van slag. Kon toen ook wakker schrikken ‘s avonds en verschrikt om zich heen happen. Eventjes daarna keek hij je aan met een blik van: wat was dit nou allemaal?

Met Ingrid hebben we gekeken wat we het beste konden doen. Dit is rustig opgebouwd. We moesten de vertrouwensband eigenlijk weer opnieuw opbouwen. In rust contact zoeken en elkaar leren kennen. Buiten ook stapsgewijs gekeken wat voor Hummer en mij het beste traject was. Langzaam aan kreeg hij meer vertrouwen in mijn leiding. En kreeg ik vertrouwen in mijzelf. Hummer deed veel dingen vanuit zichzelf zonder op mij te vertrouwen.

Binnen gaat het ook steeds beter. Hij heeft een beter contact met ons opgebouwd. Hij is een hond die van stabiliteit houdt. Te veel opwinding heeft een negatief effect op hem. Hij weet dan niet meer wat hij kan verwachten en gaat dan in de verdediging merken we nu. Dus is het wat druk, dan attendeer ik de kinderen daarop dat ze daar rekening mee moeten houden.

Samen met Ingrid zijn we een heel eind gekomen. Het zal altijd wel een hond blijven die niet van te veel drukte houdt en in rust benaderd moet worden. Ook zullen we soms weer een stapje terug moeten, maar ik weet nu beter wat ik moet doen. Het traject heeft me meer inzicht gegeven in het gedrag van Hummer en waarom hij bepaald gedrag vertoond. Het belangrijkste is eigenlijk het contact maken met elkaar. Vooral het fysieke aanraken is voor Hummer erg belangrijk. Hierdoor leert hij je kennen en ook vertrouwen. Als er in de toekomst weer strubbelingen zijn dan neem ik zeker weer contact op met Ingrid. Ik kan het anderen ook zeker aanraden. Blijf niet aan modderen maar zoek hulp.

Pia en Hummer