Joost & Michelle van Lith

Joost & Michelle van Lith

Een jaar geleden hebben we ons gemeld bij Ingrid in verband met onze teckel Max.

Hij is een ontzettende lieve en aanhankelijke hond. Echter als de deurbel ging of er liep iemand langs ons huis, dan was van dat lieve en aanhankelijke niets meer over.

Hij blafte dan onophoudelijk, was letterlijk en figuurlijk totaal niet meer bereikbaar. Hij stormde naar de deur als een bezetene en blafte alsof zijn leven ervan af hing. Hij verstopte zich soms zelfs tussen de fietsen, zodat we hem ook echt niet meer konden bereiken. Degene die binnen kwam werd op zo’n luidruchtige manier ‘begroet’ dat we een hele tijd niet met elkaar konden communiceren. We konden elkaar niet meer verstaan…

We hadden al van alles geprobeerd. Terugschreeuwen, afzonderen in de gang, negeren, belonen…. Helemaal niets hielp. Anderhalf jaar geleden kwam ons gezin ook nog in een vreselijke situatie waar natuurlijk ook Max het nodige van heeft meegekregen/ aangevoeld. We waren echt op een punt, dat we niet meer wisten wat te doen zodat Max niet meer zou blaffen. Via via kwamen wij bij Ingrid terecht. Het verhaal op haar website sprak ons meteen aan en we hebben contact met haar opgenomen.

Voordat Ingrid met ons aan het werk ging hebben we eerst een telefonische intake gehad. Daarbij wilde Ingrid graag weten wat onze hele gezinssituatie was. Het ging dus om ons allemaal! Leuk! En dat betekende automatisch dat we er allemaal iets aan konden bijdragen om Max gedrag te veranderen. Dus dat bood perspectief :-)

Ingrid gaf ons de keuze welk traject we wilden doorlopen. Om een stevige en goede basis neer te zetten hebben we gekozen voor het lange traject. Het traject bestond uit 8 sessies waarin Ingrid individuele coaching kon geven. Voor de tijd kregen wij dan schriftelijke informatie opgestuurd. Deze informatie gaf ons een context waarin we dan weer aan het werk konden met Max. De sessie begonnen van ‘makkelijk’ naar ‘ingewikkelder’, er zat een mooie en logische opbouw in.

Wat wij prachtig vonden aan het traject is dat we langzamerhand lichaamssignalen van Max leerden zien en interpreteren. Heel kleine en subtiele bewegingen die we eerder niet opmerkten, maar die wel degelijk veel informatie gaven over hoe Max zich voelde. Dat hij niet gewoon een irritante blaffer was, maar een overprikkelde, bange hond. Die zich verantwoordelijk voelde om zijn hele roedel te beschermen, maar dit helemaal niet aankon. Dat hij vreselijk onzeker en angstig en gestrest was. Als wij hem gingen uitlaten zonder lijn, omdat hij dan ‘zo lekker kan rennen’, bleek hij veel beter te gedijen bij wandelen aan de riem. De riem gaf hem begrenzing en bescherming en nabijheid van ons. En de verantwoordelijkheid om hem en zijn roedel te beschermen ligt bij ons, niet bij hem. Hij komt nu zelfs bescherming zoeken bij ons, als er een andere hond aankomt. Mooi om te zien!

Zo hebben we in het hele traject mooie dingen geleerd en inzicht gekregen in de hondentaal. Een taal die wij echt verkeerd begrepen. Wij kunnen iedereen aanraden om met Ingrid in zee te gaan. Ze is een goede coach, die jou helpt om je hond te helpen.

Groetjes van de van Lithjes!!