Ingrid van Bezouwen – Joy en Dottie

Ingrid van Bezouwen – Joy & Dottie

Ik had al eerder twee hondengedragsdeskundigen ingeschakeld en was best voorzichtig, maar Ingrid is de eerste die dit voor elkaar heeft gekregen. De Bewust Leiderschap techniek werkt echt super!

Ik heb Ingrid gebeld nadat ik over haar Bewust Leiderschap techniek had gelezen op haar website, wat me erg aansprak. Joy is een hele gevoelige hond, schrikt snel, is bang voor knallen, harde geluiden, zoals onweer en vuurwerk. Ze liep altijd aan het uiteinde van de lijn, was zeer alert buiten. Ook wilde ze alles “regelen” tussen andere honden, daardoor blafte ze snel en veel. Als een andere hond maar even te druk was dan blafte ze. Dit ging mij erg irriteren en als ik andere honden aan zag komen, dan liep de spanning bij mij al op. Dit voelde Joy natuurlijk en daardoor werd zij ook gespannen.

Ik heb het 8 weken traject over Bewust Leiderschap gevolg bij Ingrid en heb geleerd hoe belangrijk mijn rol als begeleider is voor mijn honden. Je leert een goede vertrouwensrelatie op te bouwen met je hond en gaat inzien waarom je hond zo reageert in bepaalde situaties, waardoor je je hond gaat begrijpen en veiligheid en rust kunt gaan bieden. Je gaat dezelfde taal spreken! Joy loopt nu ontspannen naast me, de lijn is in een boog. We hebben contact samen. Ze is veel minder alert op de omgeving en zodra er andere honden aankomen, lopen we rustig door zonder geblaf van Joy. Wat ik vooral heel goed ben gaan ervaren is hoe belangrijk mijn eigen rol is, vooral wat betreft rust uitstralen.

Niet alleen buiten, maar ook in huis heeft Ingrid laten zien wat je allemaal kunt doen om een vertrouwensrelatie op te bouwen met je hond door contact te maken, aanrakingen, aaien, massage, geen woorden te gebruiken maar in alle rust bezig te zijn met je hond. Het was zo mooi om te zien hoe mijn hond dit steeds prettiger ging vinden en er nu zelf om gaat vragen. Ik heb twee honden en totaal verschillend, mijn chihuahua laat al die aanrakingen en massage als een diva over zich heenkomen, die vond het gelijk al zalig. Zij had weer meer moeite met het volgen buiten, ze kon als een blok stil gaan staan omdat ze wilde snuffelen of iets anders wilde gaan doen. Nu loopt ze keurig mee, ze wil haar zin nog wel eens doordrijven maar het gaat echt super.

Door te merken dat er verandering ontstaat ga je het steeds leuker vinden en is het heerlijk om met de honden bezig te zijn, zonder dwang maar alleen door je hond te gaan begrijpen en vooral mezelf te begrijpen. Het is niet zo dat nu gelijk alle problemen waar ik tegen aan liep zijn opgelost, het kost tijd en iets wat al jaren speelt kun je niet in acht weken volledig veranderen. Maar de basis is er en de kwartjes zijn gevallen, zowel bij Joy als bij mijzelf. Ik ervaar hoe het anders kan, ik begrijp nu waar het aan ligt en ik zie Joy veranderen. Je hebt na het 8 weken traject alle handvaten in handen hoe je zelf je hond goed kunt begeleiden.

Dit programma raad ik andere mensen zeer zeker aan. Ik ga mijn honden de rust, duidelijkheid en veiligheid bieden die ze verdienen. Dank je wel Ingrid, ik mis je nu al. Het waren gave weken!

Ingrid van Bezouwen – Joy en Dottie