Saar

Christiaan Haverslag en Laura Beunk – Saar

We hadden eerlijk gezegd best enige twijfel of we echt na 8 weken onze hond Saar in elke situatie zelf goed konden begeleiden, zoals Ingrid had gezegd, maar het is echt waar! We hebben enorm veel inzicht in lichaamstaal, gedrag en emoties gekregen en weten nu hoe we haar kunnen helpen om veiligheid en vertrouwen bij ons te vinden en meer vertrouwen in zichzelf te krijgen. Na 8 weken heb je echt alles in handen om volledig en vol vertrouwen zelf verder te kunnen.

In juli 2015 kwam Saar, een Bulgaars windhond-herdermixje van toen een half jaar oud, bij ons en onze twee katten Japie en Otje wonen. We konden kiezen uit een stuk of tien hondjes en Saar was het enige hondje dat geen contact met ons maakte. Dat hondje wilden we graag een gouden mandje bieden, al met in ons achterhoofd dat we daarbij waarschijnlijk hulp van een gedragstherapeut nodig zouden hebben.

Nadat Saar enkele maanden bij ons gewend was merkten we wel dat ze al wat vrijer was geworden, maar een echte band tussen haar en ons was er nog niet. Ook was Saar nog voor veel dingen bang; voor Japie en Otje, voor plotselinge goedbedoelde aanrakingen, voor andere honden op straat, voor ‘op straat’ in het algemeen en voor het lopen op de laminaatvloer in onze woonkamer. Saar oogde vaak niet vrolijk, maar teruggetrokken en een beetje ‘mat’.
Tijdens de gewone puppycursus merkten we dat Saar de trucjes en commando’s heel snel aanleerde, maar misten we de onderbouwing en opbouw van de oefeningen. Ook deed ze het niet voor ons en met ons, de verbinding met ons was er niet.

Op het moment dat we dachten niet echt meer vooruitgang te boeken, zagen we op Facebook langskomen dat Ingrid was begonnen met haar bedrijf Ingrid Timmermans, begeleiding baas en hond en trajecten op maat aan ging bieden. Na een kijkje op haar website zagen we dat het traject ‘Bewust leiderschap’ exact aansloot bij onze hulpvraag.

Tijdens onze eerste en tweede les hadden we meteen een heel aantal eyeopeners en konden we in de kerstvakantie volop oefenen. De eerste twee weken boekten we al zoveel vooruitgang dat we er versteld van stonden. Meteen merkten we dat alles wat Ingrid uitlegde heel erg logisch was en ook goed beschreven stond in de reader die we bij iedere les kregen.
In les drie en vier gooide Saar de ‘kont tegen de krib’ en testte ze ons erg uit. We konden via Whatsapp met Ingrid contact opnemen en hadden telefonische coachsessies met haar. Dit hielp ons erg om snel antwoorden te krijgen en eventueel aanpassingen in de oefeningen te doen waar dat nodig was.

Gaandeweg het traject werd de band tussen Saar en ons beter en beter en kwam er steeds meer een vrolijk hondje tevoorschijn. Een bijkomend effect was bijvoorbeeld dat Saar en Otje ineens dikke vriendjes zijn geworden. Het aanleren van sommige dingen, zoals lekker rennen naast de fiets, gingen ineens vanzelf, want er is vertrouwen! En waar het staartje van Saar eerst 75% van alle tijd laag was, kwispelt ze nu 75% van de tijd. Waar ze eerst zo ver mogelijk bij ons vandaan wilde lopen, hangend in haar tuig, loopt ze nu naast ons, ontspannen en in connectie met ons.
We weten nu op welke manier we Saar veiligheid en rust kunnen bieden, waardoor ze een ander hondje is geworden.

Ingrid geeft op zo’n mooie en duidelijk manier uitleg en haar programma is erg mooi van opbouw. De lessen zijn een heel logisch gevolg van elkaar. Soms lazen we een nieuwe oefening aan het begin even snel door en gingen we daarna aan de slag met oefenen. Pas na een paar dagen lazen we dan alles weer opnieuw en waren de beschreven doelen eigenlijk al bereikt. Dat bewees ons dat het gewoon werkte en klopte, de opbouw van het traject bewerkstelligde keer op keer een prachtig resultaat.
We zijn heel erg blij dat Ingrid ons heeft ingewijd in het meer spreken en bewust worden van hondentaal en we gunnen alle honden en hun eigenaars de begeleiding van Ingrid Timmermans!

Christiaan Haverslag en Laura Beunk – Saar