Waarom bewustwording zo belangrijk is

Waarom bewustwording zo belangrijk is

Tijdens de begeleiding van honden en bazen zie ik heel vaak dat de bazen een Eye opener krijgen als ze de intentie van de hond gaan begrijpen: aaaah, daarom doet mijn hond zo!
De ontspanning die daarna volgt bij zowel baas als hond is prachtig. Je ziet dat de baas de hond meer vanuit begrip en gevoel gaat begeleiden en ook weet hoe hij/zij nu kan reageren om de hond te ondersteunen, waardoor het voor de hond rustig en duidelijk wordt.

We willen graag ontspannen met onze hond wandelen, andere honden rustig kunnen passeren en geen lastig gedoe meemaken.

Dat is inderdaad onze bedoeling, alleen kan het gebeuren dat we zelf in de stress schieten door eerdere slechte ervaringen en daarmee onze hond meerdere signalen afgeven: er komt iets spannends aan, de baas wordt onzekerder, we gaan alert zijn en wie weet moet ik wel het initiatief nemen.
De hond reageert op ons, voelt feilloos aan als er spanning komt, onzekerheid of eventueel ook frustratie.

Wat zou er gebeuren als jij je steeds meer bewust wordt van jouw eigen reacties?
Op het moment dat je je bewust wordt van jezelf, ga je ook nog beter zien hoe je hond reageert. Tevens zorgt bewustwording er voor dat je het kunt gaan veranderen en er anders mee om kunt gaan.

Er zijn tal van mogelijkheden om je doel = ontspannen wandelen = te behalen. Het begint altijd wel bij het begin: waar is mijn aandacht, waar ligt mijn focus, en wat doet dat met mij en mijn hond.

Bewustwording is een prachtig proces, ook heel humorvol en soms ontroerend. Het is je hond gaan begrijpen: de intentie van zijn gedrag begrijpen en zijn taal (lichaams- en geurentaal) begrijpen, de subtiele reacties, de slimme onderhandelingen.
Tevens is het jezelf gaan begrijpen en je bewust worden van je eigen reacties en de signalen die je hiermee afgeeft.