Help ik laat los!

Help ik laat los!

Tijdens de eerste sessie zijn we meteen aan de slag gegaan met het ‘grootste probleem’: wandelen.
Lola schiet echt alle kanten op, sleept je mee, loopt op twee achterpoten om nog sneller te kunnen gaan en als het meezit joelt ze ook nog naar wandelaars, fietsers en auto’s. Een feestje… Maar niet echt.

We zijn rustig begonnen. We hadden het grote geluk vanuit het vakantiehuis direct een pad door de weilanden te kunnen nemen. Eerst maar eens kijken wat de gewoontes zijn. Cathleen heeft Lola aan een 2 meter lijn lopen. En ik merk dat ze voor de zekerheid twee musketons aan het tuig vastmaakt. Mocht de één losschieten, dan zit Lola nog vast aan de ander. Deze angst is ontstaan doordat Lola een keer onder de struiken dook en er een musketon losschoot en Lola opeens, ongepland, los rondrende.

We gaan lopen. Ik heb Cathleen gevraagd niet te veel naar Lola te kijken, goed bij zichzelf te blijven en een rustig tempo aan te houden. Nou, dat is makkelijker gezegd dan gedaan…. Lola rent voor haar langs, schiet op haar achterpoten, rent weer naar links en wil maar één ding: voorwaarts. Er is geen enkel contact, het is ieder voor zich. En voor de baas vooral: hoe blijf ik overeind?

Controle loslaten

Na een stukje lopen stel ik voor een 5 meterlijn aan het tuig van Lola te koppelen. Ik wil kijken of Lola met meer ruimte en vrijheid rustiger wordt. Direct voel ik spanning opkomen. Bij Cathleen.
We overleggen even, want het is belangrijk dat het voor de baas goed voelt, dat we iets doen waar ze vertrouwen in heeft. En ja, ze gaat er voor. Ik klip de 5 meter aan het tuigje en vraag Cathleen haar 2 meter lijn los te laten. En wauw… daar gebeurt heel veel. Voor de baas. Want nu moet ze de controle loslaten. Lola binnen 2 meter bij haar hebben geeft haar het gevoel controle te hebben. En Lola nu 5 meter geven, meer vrijheid, blijkt heel spannend. Maar ze doet het. En ze neemt de 5 meterlijn van me over. We wandelen rustig verder, ik blijf naast haar, vertel steeds wat ik zie gebeuren. We geven Lola alle ruimte, ze gaat de weilanden in, rent van links naar rechts, snuffelt, snuffelt eindeloos. Ze kan haar alertheid laten gaan, is met hondenzaken bezig. En er komt ontspanning, genieten, vertrouwen. Het hevige trekken is niet verdwenen, maar er is ook tussendoor een slappe lijn! En Cathleen…. Zij laat háár hevige angst los.