Zilora en Sven Leestemaker - Lux

Zilora en Sven Leestemaker - Lux

Ik was meteen overtuigd, vooral door de manier van werken met de principes van de Bewust Leiderschap techniek. Het bij 0 beginnen en dan het stapsgewijs rustig opbouwen van het leerproces via verbinding en samenwerking. Vooral het vele doen met non-verbale communicatie en aanrakingen en dus op een zachte, rustige en geleidelijke manier samen leren, maakten dat we het halfjaartraject met beide handen/poten aan hebben gegrepen.

Lux is een super lieve en aanhankelijke teef van nu bijna een jaar. Ze moest even wennen, maar naar een paar dagen bij ons was ze kind aan huis. We zijn, na advies van een goed aangeschreven hondenschool, daar al vroeg begonnen met de puppycursus en daarop volgende cursussen. Ze deed het best goed, maar het was naar ons gevoel niet de goede werkwijze en ze kreeg er sowieso niet de aandacht die nodig was.

Dat bleek wel toen door haar 1e loopsheid de hormonen enorm gingen opspelen en ze in de puberteit kwam. Lux werd ineens een totaal andere hond. Ze werd in huis ontzettend waaks, naar alles wat voorbij liep moest geblaft en gegromd worden. Ook tijdens het uitlaten op straat was ze niet meer te houden. Ze trok ontzettend aan de riem, blafte, gromde en ging helemaal los tegen alle honden die ook maar een beetje in het zicht waren.

Ik was de wanhoop behoorlijk nabij, want de frustratie en onzekerheid werden bij mij ook steeds groter. Totdat ik een berichtje langs zag komen van Ingrid Timmermans op facebook. Ik voelde me door de dingen die Ingrid beschreef, de problemen die je kan hebben met een hond en de ervaringen van andere mensen, al heel erg begrepen en besloot een gesprek aan te gaan. Ik was meteen overtuigd.

Lux pakte het eigenlijk vanaf het begin erg goed op. Ze had al snel in de gaten dat ze naast ons kon lopen en niet meer hoefde te trekken als we de samenwerking aangingen. En dat het uitvallen tegen andere honden niet meer echt nodig was, omdat ze zich steeds veiliger ging voelen naast ons.

Maar ze zit natuurlijk wel in de puberteit en dat samen met alle hormonen en haar pittige karakter maakte het soms wel lastig als ze totaal haar eigen ding weer ging doen. Maar na veel oefenen, doorgaan en vooral door de manier van aanpak leert niet alleen de hond, maar vooral ook de baas hoe je bepaalde situaties beter aan kunt pakken en hoe je vanuit samenwerking veel kunt bereiken. Hoe je als baas zelf rustig moet blijven en hoe je de leiding kunt nemen in lastige situaties, zodat de hond zich veilig voelt!

Het traject is voor ons nu afgerond en ik kijk terug op een ontzettend leerzame tijd voor de hond, maar vooral ook voor mijzelf!
Ik weet nu hoe ik zelf rustig moet blijven en de touwtjes in handen kan houden. Mede hierdoor is Lux ook zoveel veranderd. Ze is geen angstige hond meer die uitvalt tegen iedere hond in de buurt. Ze is veel zelfverzekerder, we hebben verbinding en ze loopt netjes naast me en aanvaard mijn leiderschap. Ze is veel rustiger zowel in huis als tijdens het uitlaten en je kunt zien dat ze veel meer geniet!

Kortom ik ben zo ontzettend blij dat we deze kans aan hebben gegrepen. En dat we met de hulp en rust van Ingrid een steeds stabielere hond naast ons hebben waar we trots op zijn. En dat Lux net als ons weer heel erg kan genieten. Heel erg bedankt Ingrid voor de geweldige, persoonlijke begeleiding en alle tijd die je in ons gestoken hebt! Dit neemt niemand ons meer af!

Zilora Leestemaker Scholten, Sven Leestemaker en Lux