Frank en Marjoes Kettering - Mack

Frank en Marjoes Kettering - Mack

Ingrid vertelt dat in de cursus geleerd wordt om een basis aan te leggen, zodat Mack ons als betrouwbare leiders ziet en zelf niet hoeft op te treden als beschermer. De basis die er tot nu toe was, was daar simpelweg nog niet sterk genoeg voor. Mack voelde zich niet veilig genoeg en dus creëerde hij zelf de veiligheid die hij nodig had.

Mack is bij ons gekomen toen hij ongeveer 5 maanden oud was. Hij kwam uit Roemenië en kende nog helemaal niks (qua socialiseren). Eerst zijn we met hem op puppycursus gegaan en hebben daarna een ‘gewone’ cursus gevolgd om de basis te leggen. Dit verliep goed, Mack wilde graag leren. Wel viel op hoe sensitief hij is.

Een kleine twee jaar later zijn we verhuisd naar een woning buitenaf, een echte opknapper. Al vanaf dag 1 werd Mack waakser, begon te brommen naar voorbijgangers. Verbaasd waren we, maar we dachten door hem tijd en ruimte te geven om te wennen dat dit wel minder zou worden. Ondertussen zijn wij flink aan het klussen gegaan en leek Mack steeds meer zijn eigen plekje gevonden te hebben in huis. Nog wel waaks, maar niet op een vervelende/ongewenste manier.

Na ongeveer 8 maanden bleek dat er gezinsuitbreiding op komst is, ik ben zwanger van ons kind. Dit voelde Mack haarfijn aan en hij begon weer erg waaks te worden. Dit keer minder subtiel, hij viel uit naar voorbijgangers, meende te moeten bepalen wie wel en wie niet binnen mogen komen in huis en was erg beschermend, vooral naar mij toe.
Oei, wat nu dan.. opnieuw een cursus volgen? Hoe pakken we dit aan?
Via een vriendin komen we bij Ingrid terecht. Een cursus over bewust leiderschap, zou dat wat zijn? Er werd contact gelegd, en een interessegesprek is ingepland. Al tijdens het (telefonische) gesprek komt naar voren dat dit precies is waar we naar op zoek zijn.

We zijn de cursus bij Ingrid gaan volgen en hebben heel veel geleerd over wat er nodig is om voor Mack een goede leider te zijn. Dat begrenzen juist ook voor veiligheid en duidelijkheid kan zorgen. Om op een goede manier leider te zijn, zodat Mack mag leren vertrouwen op ons. Keer op keer vertaalde Ingrid tijdens de bijeenkomsten aan huis wat er gebeurde, wat Mack deed en nodig had van ons, wat we zelf deden en uitstraalden en aan signalen uitzenden, etc. Steeds met veel rust, met humor en zonder oordelen gaf ze ons advies en tips over wat we konden doen.
Een voorbeeld: Zo had ik behoorlijk moeite met de riem. Ik zag een riem als een beperking. Doordat ik nu geleerd heb er anders mee om te gaan en de riem te zien als een verbinding, ben ik in staat veel meer de verbinding met Mack aan te gaan wanneer we samen aan de riem lopen.

Als we de veranderingen zien bij Mack weten we dat we op de goede weg zitten. Hij is veel rustiger geworden, thuis als in de auto. Hij is zachter (ook vacht) en zelfs wat dikker (door de ontspanning) en valt niet meer uit naar mensen. Andere honden blijft nog een uitdaging, maar met alle handvatten die deze cursus ons heeft gegeven gaan we daar ook nog zeker meer resultaat mee krijgen. De basis die we wilden verstevigen wordt merkbaar steeds sterker en we zijn erg blij met hoe het gaat.

Frank en Marjoes Kettering & Mack