Vertrouwen

Vertrouwen

Ik denk dat ik voor velen spreek als ik schrijf dat we graag een gehoorzame hond willen, een hond die op ons let en goed luistert. Maar wat is een gehoorzame hond?
Is dat een hond die direct op je commando reageert?
Een hond die braaf alles doet wat je zegt?

Ik heb het geluk een erg brave hond om me heen te hebben. Hij luistert goed, leert graag en wil alles heel goed doen. Dit was in het begin echter wel anders. Het was een zwerfhond uit het buitenland en hij ging gewoon zijn eigen gang. Hij liep de weilanden in en als ik hem riep, had hij nog net de beleefdheid om even achterom te kijken, maar negeerde mij verder volkomen. Buiten had ik totaal geen contact met hem. Hij kwam op zijn eigen tijdstip terug, als hij uit gesnuffeld was en alles ontdekt had wat belangrijk was.

Wat mij opviel was dat hij ook erg gevoelig was voor een wat luidere stem (en je kunt soms best je stem verheffen als je hond niet luistert en jij wilt naar huis) en zelfs als mijn energie maar iets heftiger werd (een uitroep aan de telefoon, snel het huis in lopen) wilde hij weg, naar buiten en wilde hij niets met mij te maken hebben. Ook de stoep, brommers, vrachtwagens en vuilcontainers waren doodeng.

Wat ben ik gaan doen? Ik ben een vertrouwensband op gaan bouwen met deze hond. En dan heb ik het over wederzijds vertrouwen. Ik ben gaan observeren wanneer hij welk gedrag liet zien, waar hij op reageerde, hoe hij op mijn begeleiding reageerde en wanneer er angst bij kwam kijken. Ik respecteerde hem, liet hem zelf keuzes maken in de veiligheid van liefdevolle, maar duidelijke grenzen. Ik zorgde er voor dat hij ook mijn grenzen ging respecteren en begreep waarom ik die aangaf. Dat hij kon gaan ervaren dat hij veilig was, er bij hoorde en er geluisterd werd naar zijn gedrag en emotie.

Straathonden hebben altijd een verleden en een rugzakje bij zich. En ook al leeft een hond in het hier en nu, dat rugzakje heeft wel degelijk invloed op de manier van reageren in een moeilijke situatie. Deze honden reageren op zo’n moment veelal vanuit angst. Angst is een negatieve emotie. Emoties gaan zowel met een innerlijke beleving, als ook met lichamelijke reacties en bepaalde expressies in gedrag gepaard. Dan kan je je voorstellen dat honden met een opgelopen trauma gedrag kunnen laten zien en op een prikkel kunnen reageren op een manier die voor ons onverwachts kan zijn, onbekend is en soms lastig te begrijpen is.
Er komt veel angst voor bij honden. Dit ontstaat onder andere door negatieve gebeurtenissen die met gevaar zijn geassocieerd, en daardoor een gevoel van angst en onveiligheid oproepen.
Angst is één van de grootste veroorzakers van problemen. Vaak wordt nog onderschat wat de emotie angst teweeg kan brengen, wat dit met jouw hond en jezelf doet en hoeveel impact dit heeft op het welzijn, functioneren en socialiseren van jouw hond.

De kunst is om angst te veranderen in gevoelens van veiligheid en ontspanning. Dit is een proces wat even kan duren, maar het resultaat is zo ongelooflijk mooi! Door te begrijpen wat je hond werkelijk laat zien en nodig heeft, kan je hem begeleiden op een manier die wederzijds vertrouwen en rust geeft. Zonder kunstjes, puur door inzicht, duidelijkheid, liefde en respect.

Na 3 maanden kon mijn hond overal los lopen. Hij mag de weilanden in en zodra ik zijn naam roep, komt hij als een speer terug rennen. Hij is dan trots en blij, en ik ook, en dat is de mooiste wederzijdse beloning: vertrouwen in elkaar! Het gaat om jouw uitstraling, jouw energie, jouw houding, die hem zekerheid, vertrouwen en rust geeft. En zelfs als er verderop in de wei reeën lopen, waar hij voorheen naartoe zou schieten, blijft hij nu na een lichte stemwaarschuwing op het zandpad lopen, met die prachtige trotse kwispel in zijn staart.

En natuurlijk luistert hij soms ook wel eens minder goed, zeker als zijn vriendinnetje er aan komt, of kinderen die hem willen aaien, maar het grote verschil zit hem hierin: hij maakt altijd even connectie met me, hij wéét gewoon dat hij dan slecht luistert. En dat is het subtiele, waanzinnige mooie verschil: de band samen, het begrijpen, het vertrouwen.

Een hond zonder angst is een ontspannen, evenwichtige en blije hond die graag naar je luistert! En ja, het gaat er om dat de hond jou vertrouwt én dat jij jouw hond vertrouwt. De grootste beloning is het moment dat je ziet dat jij zijn veiligheid bent geworden, zijn veilige haven, waar hij geborgenheid, duidelijkheid en rust ervaart en waar hij simpelweg voelt dat hij beschermd wordt. Dat is het creëren van een TopTeam.

Wil jij meer weten over mijn benaderingswijze en de principes van Bewust Leiderschap? Neem hier dan vrijblijvend contact met me op.