Kopieergedrag

Kopieergedrag

Wat doe jij? Dan doe ik het ook.

Ik vind het geweldig om de honden om mij heen te observeren. De interactie te zien, wat ze samen ‘bepraten’, wat ze allemaal doen om iets voor elkaar te krijgen, hoe ze uitdagen en de uitdaging nonchalant weer los kunnen laten, hun houding daarna, en het verschil in communicatie onderling. Het kopieergedrag vind ik een klasse apart. Oh wat is dat geweldig om te zien. De één ziet iets bij de ander, gaat meedoen, en het leuke is dat het iets kan zijn wat een andere hond eerder totaal niet interesseerde. Het is zo eigen, zo per hond verschillend.

Ik wandelde elke ochtend dezelfde route in het buitengebied. Rakker en Loeki liepen hier los en Happy aan de lange lijn. Ongeveer halverwege kwamen we langs een soort walletje, opgebouwd uit natuurlijk materiaal zoals takken, bladeren en gemaaid gras. Zie de foto. En onthoud dat ik hier met Rakker en Loeki al vele malen eerder heb gelopen.

De eerste dag lopen we gewoon langs de wal, wel snuffelde Happy op een bepaalde plek zeer intensief, waarop Loeki terug kwam rennen en mee ging snuffelen. De tweede dag wil Happy over het walletje kijken, hij staat met zijn kop hoog, ruikt in de lucht. Loeki komt terug en gaat op haar achterpootjes staan, ruikt in de lucht. Happy loopt daarna door en zij loopt mee. De derde dag gaat Happy met zijn poten tegen het walletje aan staan. Loeki was al doorgelopen en rent terug, gaat met haar pootjes tegen het walletje aanstaan en ze snuffelen beide heftig in de lucht. En ja, de vierde dag springt Happy óp het walletje! Loeki er achteraan, dikke pret natuurlijk.

Loeki heeft nooit eerder iets met dat walletje gehad. Ze ging nadoen wat Happy deed. En dat op zich is bijzonder, want meestal neemt zij het over. Ook als ze het voortouw niet heeft, toch zorgt ze dat ze direct voorop gaat in een situatie. Hier keek ze naar Happy, wat hij deed, en volgde hem daarin. Meerdere dagen achter elkaar.

Kopieergedrag, nadoen, het van elkaar leren, kan razendsnel gaan. Zowel leuk als minder leuk gedrag. En ze kopiëren ook van ons :). Fascinerend.